Home / Ons huis

Scriptie stagiaire M&O groep Emma Claessen

In de afgelopen maanden heeft Emma Claessen in het kader van haar studie Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken stage gelopen en haar scriptie geschreven bij M&O Groep.

In de afgelopen maanden heeft Emma Claessen in het kader van haar studie Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken stage gelopen en haar scriptie geschreven bij M&O Groep.
Haar scriptie: Relatie, Autonomie en Competentie binnen Kindcentra kunt onderaan deze samenvatting downloaden.

Doel:
Op basis van de Self-Determination Theory (SDT) is onderzocht of kindcentra een omgeving creëren waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Methode:
Het onderzoek is uitgevoerd middels semigestructureerde interviews met twaalf betrokkenen, werkzaam in en rond beginnende en ervaren kindcentra. Er is onderzocht hoe op micro-, meso- en exoniveau tegemoet wordt gekomen aan de basisbehoeften van kinderen aan relatie, autonomie en competentie, en of er sprake is van continuïteit.

Resultaten:
Ervaren kindcentra komen optimaal tegemoet aan de basisbehoeften. In beginnende kindcentra zijn uitdagingen: dialoog met kinderen, verbondenheid tussen medewerkers, verbondenheid tussen (onderwijs)medewerkers en ouders, een autonomie-ondersteunende stijl, een uitdagende omgeving, duidelijke verwachtingen en uitwisseling van kennis en kunde. Op het gebied van continuïteit zijn handelen naar de pedagogische visie, één doorgaande lijn en afstemming tussen betrokken partijen uitdagingen. Leiderschap en integratie blijken essentieel voor bewerkstelliging van continuïteit en realisatie van succesvolle kindcentra.

Conclusie:
Beginnende kindcentra komen niet altijd optimaal tegemoet aan basisbehoeften van kinderen. Dit onderzoek leidt tot aanbevelingen voor kindcentra bij het creëren van een omgeving waarin kinderen tot optimale ontwikkeling kunnen komen.

De scriptie van Emma “Relatie, Autonomie en Competentie binnen Kindcentra” kunt u hier downloaden. ECClaessen(3994368)MasterthesisMOV

Deel deze pagina

Tweet about this on Twitter