Veiligheid in het onderwijs in Nederland
Beschrijving

In december 2010 liep het programma Veilige publieke taak onderwijs ten einde. Binnen de landelijke campagne Veilige publieke taak van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is ook in het onderwijs een programma uitgezet om de veiligheid van onderwijspersoneel te vergroten.

Vanuit die personeelsoptiek zijn schoolbesturen aangesproken op hun rol van werkgever en systeemverantwoordelijke. Maar werken aan veiligheid voor het personeel op scholen betekent natuurlijk al snel dat schoolveiligheid in brede zin aan de orde is. Naast een informatiecampagne zijn ook adviseurs aangesteld, die door schoolbesturen ingeschakeld konden worden om hen hierin te ondersteunen.

Marij Bosdriesz was één van de adviseurs voor het primair onderwijs. In de gesprekken met besturen ging het om de brede range van veiligheid; van fysieke en technische veiligheidsaspecten tot en met sociale veiligheid en het pedagogisch klimaat. Veel besturen ervaren veiligheid als een zeer breed onderwerp, waarbij er vaak een onrustig gevoel bestaat over twee zaken. Doen we wel alles wat wettelijk moet? En doen we wel de dingen die echt nodig zijn om in de scholen zelf een veiliger schoolklimaat te creëren?

Belangrijke vragen van besturen waren: hoe krijgen we als besturen een goed beeld van de veiligheidsbeleving van ons personeel? Hoe maken we veiligheid tot een thema dat leeft in scholen, ofwel: hoe krijgen we veiligheid uit de ordners?

Scholen hebben veel behoefte aan overzicht in het brede veld van veiligheid en aan impulsen voor het levend houden van het onderwerp in de scholen. Daarom werkt M&O-groep inmiddels samen met anderen aan een Digitaal Veiligheids Volgsysteem. Daarin worden alle wettelijke vereisten met betrekking tot veiligheid voortdurend actueel gehouden. De RI&E voor de onderwijsbranche is er in opgenomen, met suggesties voor de aanpak van gesignaleerde knelpunten, voorbeeldmaterialen, enz. Ook wordt de planning van technische keuringen, trainingen van bedrijfshulpverleners, preventiemedewerkers, contact- en vertrouwenspersonen automatisch bijgehouden en worden tips, testjes en aandachtstrekkers geboden voor iedereen in de organisatie met betrekking tot veiligheidsissues. Het systeem levert vanzelf een voortdurend actueel Veiligheidsplan op. Bij de ontwikkeling is een groep scholen betrokken.

Op dit moment wordt het systeem op enkele scholen uitgetest.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Marij Bosdriesz.